Awareness through the bodyawareness through the body

Karin van der Plas

Ieder mens is uniek en heeft voortdurend de kans zich te ontwikkelen. Het zoeken naar wegen die een innerlijke ontwikkeling ondersteunen, bracht mij in Auroville naar de bron van ATB.

De kennismaking herinner ik me als de dag van gisteren. Vol verwachting zat ik in de Awareness Hall terwijl de kinderen binnen kwamen. Die eerste minuten zijn diep in mij verankerd. Het was zichtbaar hoe de kinderen zich van binnenuit 'bewogen'. Een 'diep' bewegen vanuit een verbondenheid met zichzelf en de omgeving.

Voor mij levert ATB een waardevolle bijdrage aan een meer harmonieuze, betere wereld. Het is een manier van werken die boven het niveau van 'truukjes aanleren' uitstijgt. ATB gaat over het ontwikkelen van zelfkennis en een reflecterend vermogen. Deze bieden de sleutel tot (zelf)ontwikkeling en verandering. Veranderingen die je dichter brengen bij wie je in 'essentie' bent. Een uitnodiging tot het aannemen van een onderzoekende houding naar je 'authentieke' manier van denken, reageren en handelen. Oefeningen brengen je letterlijk en figuurlijk in beweging waardoor nieuwe inzichten op een hele natuurlijke manier ontstaan.

"Awareness biedt een integrale aanpak waarin het leervermogen van een mens op alle fronten versterkt wordt. Vanuit mijn pedagogische achtergrond zie ik de potentie die ATB voor het Nederlandse onderwijs heeft (van kleuters tot en met volwassen-onderwijs). Knelpunten als aandacht-concentratie, ontspanning en zelfregulatie zijn de pijlers binnen ons werk. "

Twee jaar in Auroville woonde waar ik ATB-les gaf op Udavi (local) school; tegelijkertijd in opleiding bij Aloka Marti en Joan Sala. In Nederland geef ik momenteel de ATB Basic Training (ATB 1-2- 3), bijscholingen en organiseer het verdere opleidingstraject.Professionele achtergrond