Awareness through the bodyawareness through the body

ATB bijscholing : het Jonge Kind

Deze trainingsdag richt zich op degene die beroepsmatig werken met jonge kinderen (leeftijd van drieënhalf tot en met zeven jaar). Je krijgt antwoord op de vraag hoe je ATB, door middel van levendige activiteiten en spelen, implementeert in je werk met jonge kinderen. Veel oefeningen zijn inzetbaar bij  oudere kinderen (soms zelfs bij volwassenen) afhankelijk van het instapniveau van (bv onervaren) leerlingen.

Sommige ATB-activiteiten lijken op oefeningen uit andere disciplines, zoals psycho-motoriek of sensomotoriek. Er zijn overeenkomsten én ATB voegt 'bewustwording' als nieuwe dimensie toe! Deze bewustwording is echter vooral een duidelijke intentie van de begeleider om het kind in contact te brengen met een innerlijk bewustzijn. Zeker tijdens ATB lessen met jonge kinderen wordt nóóit gesproken over bewustwording. Op deze leeftijd gaat het om ervaren en voelen. Om via oefeningen en vooral  plezier, je eigen lichaam te leren kennen. Het gaat over het ontdekken van jezelf en je omgeving.

Werken met jonge kinderen Awareness Through the Body

Spelenderwijs leren kinderen bijvoorbeeld kleine veranderingen op te merken. Zowel innerlijke veranderingen als veranderingen die om hen heen plaatsvinden. Iedereen merkt het verschil als ze bijvoorbeeld geconcentreerd en in stilte werken (wandelen door het labyrint) of als zij een activiteit doen met veel rennen en lachen (Africa trip). Op deze leeftijd ervaren en voelen de kinderen, zonder dat er behoefte is aan verklaringen.

Precieze sensaties voor aandacht, rust, plezier, ontspanning, op jezelf zijn en het met anderen zijn, worden met behulp van oefeningen en activiteiten in het lichaam geïntegreerd. Het is het belangrijk dat de begeleider het doel van ATB aan jonge kinderen, zelf helder voor ogen heeft en het eveneens belichaamt.

Onze doelstellingen bij deze leeftijdsgroep is het kind te ondersteunen in het ontwikkelen van de volgende aspecten

  • Kunnen horen van 'essentie'
  • Opbouwen van zelfcontrole
  • Richten van aandacht en het vermogen aanwezig te zijn
  • Alertheid van de zintuigen
  • Vrijheid in beweging - vloeiende bewegingen
  • Sociale vaardigheden
  • Respectvol lichaamscontact met klasgenoten
  • Gezond zelfbeeld - zelfvertrouwen
  • Vertrouwen
  • Herkenningspunten voor ontspanning en spanning

 

Trainers : Aloka Marti en Joan Sala
Data : wordt eind 2016 in Nederland georganiseerd
(Vooraf deelname aan ATB 1 noodzakelijk)